Запратите нас

ВАЖНО OБАВЕШТЕЊЕ – званично писмо Министарству правде РС

Чланови и пратиоци УГ “КО НАМ ТРУЈЕ ДЕЦУ” обавештавамо вас да смо управо упутили званично писмо Министарству правде РС следеће садржине :

“Поштовани,

и сами сте сведоци учесталих злочина које педофили спроводе над децом. У јавности сте, како су медији пренели, изразили спремност да одговорите на иницијативе грађана у виду решавања овог проблема и отварања Регистра свих педофила, без изузетака, за које постоје подаци на увид јавности…с тога и покрећемо или подржавамо ову иницијативу.

Сматрамо да је наведена мера неопходна као превенција и упозорење родитељима на потенцијалну опасност из њиховог ближег и ширег окружења. Она не би служила сврси угрожавања приватности личности, већ искључиво заштити најугроженијих, деце.

Насиље над женама и малолетницима, проституција девојчица, дилерисање малолетника наркотицима, конзумирање наркотика, служење малолетника алкохолним пићем, коцкање, вршњачко насиље… у забрињавајућем су порасту. На ово смо више пута упозоравали и обраћали се како јавности , тако и за спровођење ових закона надлежним институцијама.

Дубоко смо уверени да је стање у медијима који рекламирају криминал, насиље, верску и расну нетрпељивост допринело новонасталој болесној друштвеној клими. Поједине телевизије са националним фреквенцијама као и други електонски (и штампани) медији константно крше Закон о електонским медијима, игноришући на тај начин сам Устав РС.

Стога се са правом питамо, да ли је поштовање закона обавеза свих становника РС ?
Ми сматрамо да јесте и вас као најмеродавнију институцију позивамо да тај Устав а тиме и законе ове земље заштитите.

Подсећамо вас шта у Закону о електронским медијима пише :

“Законска дужност пружаоцa медијске услуге je дa доприноси општем културном и образовном уздизању грађана, као и да не пружа програмске садржаје који истичу и подржавају наркоманију, насиље, криминално или друго недозвољено понашање, као и садржаје који злоупотребљавају лаковерност гледаоца (чан 47. Закона). Приказивање порнографије, сцена бруталног насиљa и других програмских садржаја који могу тешко да нашкоде физичком, менталном и моралном развоју малолетника је забрањено (члан 68. Закона).”

На ову чињеницу смо упозоравали и апеловали на чланове Савета РЕМ-а да поступе у складу са горе наведеним Законом али су исти остали неми из нама непознатих разлога. С тога сматрамо да је потребно покренути испитивање одговорности овог тела за нечињење а тиме и кршење Закона о електонским медијима РС.

Одбор за културу Републике Србије (стари сазив), који је надлежан за контролу рада Савета РЕМ-а је такође био упознат са нашим захтевима али нас је оставио без званичног одговора о предузетом.

По формирању Владе Републике Србије обратићемо се свим релевантним институцијама, Заштитнику грађана и извршити мобилисање српске јавности у заштити деце, а тиме и будућности Србије. Даља морална декаденција друштва се мора зауставити свим законским средствима које нам стоје на располагању а вас позивамо да са овим задатком започнете одмах.

У име Удружења Грађана “КО НАМ ТРУЈЕ ДЕЦУ”
Зоран Јовановић, председник

Сигурно знате некога кога би ово занимало

One thought on “ВАЖНО OБАВЕШТЕЊЕ – званично писмо Министарству правде РС

  1. Potpuno se slazem sa udruzenjem gradjana “Ko nam truje decu”.Ovom opstem rasulu kulture i postivanja mora se stati na put u ime svih nas a posebno dece i omladine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 18 =